С код borovitza10 вземете 10% отстъпка за всеки 6 и повече бутилки, поръчани онлайн! (Отстъпката не се прилага заедно с други пакети и промоции.)
За месеца на виното, промоция от 15% на любими вина – тук

ТЕРОАР И ЛОЗЯ​

Климатът

Климатът в региона е умерено-континентален: идеален за отглеждане на лозя. Лятото и есента са топли, с достатъчно слънчево греене, което гарантира оптималното узряване на гроздето. Температурните амплитуди между ден и нощ позволяват на лозата да си почине през хладните нощи и да развие интензивен ароматен профил, запазвайки свежестта си.

Допълнително влияние оказва и надморската височина, която е от изключително значение за ароматността и свежестта на вината. Масивите започват от 290 метра, достигайки в най-високата си точка 550 метра. Това са и най-подходящите тероари за сортовете гаме ноар, пино ноар, шардоне и совиньон блан.

боровица секция

Собствени лозя

Избата има няколко собствени лозови масива. Разнообразието от почви в диаметър само от петдесет километра е впечатляващо.

Лозето „Стражите“ е до самата Боровица, в близост до Белоградчик и расте върху почви, богати на железни окиси, минерали и микроелементи, с ярко открояващ се червен цвят. Почвената покривка е формирана в продължение на милиони години от ответрянето на Белоградчишките скали и придава комплексност и структура на вината. Тук основните сортове грозде са марсан, русан, вионие, пино ноар, гаме, каберне фран.

боровица листо

Лозето в близост до село Градец е върху наносна почва и на него се отглеждат совиньон гри, шардоне и пино ноар.

боровица секция

Третият масив на Боровица – „Липица“, е до река Дунав, където растат 50- 60-годишни лозя от сортовете гъмза, каберне совиньон и мерло.

Боровица секция

Изба Боровица произвежда около половината си вина от собствени лозя. За останалото грозде се работи с дългогодишни партньори, така че да се знае точно от кое грозде, гледано по какъв начин и брано кога се прави виното.