С код borovitza10 вземете 10% отстъпка за всеки 6 и повече бутилки, поръчани онлайн! (Отстъпката не се прилага заедно с други пакети и промоции.)
За месеца на виното, промоция от 15% на любими вина – тук

Винарна Боровица

Винарска изба „Боровица“ е специален проект на двама истински майстори на живеенето не по правила, посветили живота си на виното – Огнян Цветанов и Адриана Сребринова. И двамата се движат през целия си жизнен път в света на виното и са от онези хора-късметлии, за които това е не просто работата или бизнес, а лична страст и призвание.

Боровица е емоционален процес, свързан с мечта, работа, дълг, стремеж, любов и тъга. Възникването й е вдъхновено от най-добрите световни примери и желанието традициите, качествените местни продукти, стойностните хора и красивата природа да бъдат възродени и у нас, в уникалната “Северозапазена земя”, както я нарича Адриана.

боровица секция

Първите няколко реколти се винифицират в други винарни в региона. През 2005 година обаче двамата съдружници и сродни души сбъдват мечтата да творят в свое собствено място като купуват изоставената изба Боровица. Така е поставено началото на един забележителен винен проект, в който и до днес се раждат специални вина, предимно от запазени регионални сортове. Боровица е мястото, където Огнян и Адриана развихрят изцяло потенциала си на винари и работят така, кактоусещат живота – с много страст, смелост и посвещение. Комбинирани с уникалния тероар тези качества преследват една визионерска кауза – да се представи на света едно неповторимо и красиво кътче, предопределено за велики вина.

боровица секция

Собствени лозя

Собствените лозя на Боровица се намират на уникални за България и за света почви с високо съдържание на железни окиси, минерали и микроелементи, образувани от ответрянето на Белоградчишките скали в продължение на 240 милиона години. От тези лозя се ражда грозде с автентичен характер, от което Адриана и Огнян сътворяват занаятчийски и същевременно разпознаваеми тероарни вина в ограничени серии. Всеки етап от производството се контролира в детайл: с минимална намеса, професионализъм и ентусиазъм. 

От лозята се раждат вина в четири различни категории, в зависимост от техния стил, а сериите са бутикови – от 250 до 400 бутилки. Някои от етикетите са познати като еталон за занаятчийско вино: Кюве Белла Рада, Гъмза Грани, Стражите MRV, Пино Ноар и Гаме Ноар. Други са за откривателите – Блъш Розе, Просперо, Ориндж Гардън, а за специални хора и поводи има отделна категория: Ogy’s Legacy, Maxxima – Private selection, Dux.

Кои други шедьоври се създават от изкусните ръце и широката душа на Адриана и Огнян може да видите в представянето на вината тук. 

боровица секция

Когато от тандема остане един

Оги и Адриана – дует, изучил се заедно, израснал заедно. Той облича виното с наука, прецизен и точен. Тя гледа на нещата по-макро, организационно и технологично. Двамата са си коректив. Имат един поглед. Често няма нужда от думи. 

За съжаление, животът решава друго и през 2016 Оги си отива от този свят твърде рано и оставяйки голяма празнина след себе си. Странно ли е, че тридесетина дена преди да си отиде, той иска от нея много сериозно обещание, че ще продължи делото им дори да остане сама. Тя първо се смее, но после обещава и след няма и месец осъзнава какво е казала. Но продължава.  „Докато има лозето, виното, ще го има и него тук“. 

Днес, Адриана Сребринова остава вярна на принципите, създадени заедно с Оги и продължава каузата, съхранявайки неповторимия стил на вината.