С код borovitza10 вземете 10% отстъпка за всеки 6 и повече бутилки, поръчани онлайн! (Отстъпката не се прилага заедно с други пакети и промоции.)
За месеца на виното, промоция от 15% на любими вина – тук

Северозападна България и нeйната Гъмза

Гъмза или Кадарка е винен сорт грозде, отглеждан в България от стари времена.  Насажденията с Гъмза в България са основно в Дунавската равнина.

Легенди за Гъмзата

Много митове и легенди се срещат в северозападния край (наричан от нас северо-запазен) по отношение на това, откъде произлиза сортът.

Жителите на Ново село, считат, че този сорт идва от техните земи. Според легендата, няколко кръстоносци, обратно по своя път от Йерусалим към домовете си, решават да се заселят във Видинско и точно там засаждат тази прекрасна лоза Гъмза, която е донесена от юг.

Според друго предание, виното от сорт Гъмза се е консумирало още по времето, когато синовете на хан Кубрат дошли от Волжка България. Вярвало се, че то дарява с магическа сила и помага в битки. Прекомерната консумация обаче, води до битови свади и пиянства, в резултат на което, местен – заможен болярин, заповядва да изкоренят всички насаждения в този регион, с тази лоза. Той се славил с необичайна охрана – лъв, който нощем свободно се разхождал и бранил дворецът. В резултат на това, често на разсъмване намирали мъртви войници от нощната стража. Само един не само оцелял, но и преборил лъва. В отговор на въпрос към него, на какво се дължи неговата храброст и смелост, той пояснил на виното от Гъмза, чиято лоза семейството му запазило в своето имение. Така боляринът отменил забраната и Гъмзата започнала масово да се отглежда, а той я кръстил на името на своята дъщеря – Гъмза, на древен арабски език: капризна.

Гъмзата в днешни времена

В днешни времена, сякаш се изпуска шанса, да се наложи Гъмзата у нас като флагман, както правят унгарците. Гъмзата е регионален сорт, има го както у нас, така и пограничните райони в Румъния, Сърбия и в Унгария (под името: „Кадарка“), Австрия, Словакия.

На преден план у нас се набляга на мавруда, кръстоските с широка мелнишка лоза, дори кръстоски като рубин са много по-наложени и познати.

Можем да разделим причините на две основни части:

Първата е в насажденията с Гъмза и по-скоро тяхната липса. Няма наука в тази посока, много трудно може да се намери посадъчен материал и основната причина за това е -търсенето. В същото време, консултантите и пипиниери от Италия и Франция не я предлагат, което е логично.

След 1989г. са засадени много малко лозя с Гъмза, като цяло проектите с нови лозя в северна и в частност северозападна България са много по-малко, отколкото в южната и по долината на р. Струма. Много от старите масиви са изоставени и са малко стопаните, които са се грижили за лозята си през цялото време, а причините за това са ясни на всички.

Вече можете да си купите български вина от сортове като санджовезе, темпранийо, малбек и прочие, което говори достатъчно само по себе си.

Втората основна причина е в търговията и предлагането.

Веднага след прехода, Гъмзата се възприема, като синоним на евтино, трапезно вино и всички добри ресторанти постепенно я изкарват от листите си. Модерни бързо стават вина от „западни“ сортове, като и вносните вина. В този период, Гъмза звучи „Провинциално“.

Има надежди и се дават прогнози, че гъмзата ще се възвърне отново на сцената, първо след две, след това, след още две години, но това така и не се случва от само себе си. И така идва моментът, в който го приемаме като лична кауза, като година след година, нещата постепенно започват да се случват. В момента, Гъмза можете да откриете в много от винените листи на добрите ресторанти в София и в страната, както и по рафтовете на специализираните магазини и все повече хора я търсят. Вярно е, че са предимно ценители и хора, които пият вино и се интересуват от него.

В чужбина, търговците масово търсят местни и типични сортове, наситили са се на Каберне Совиньон, Каберне Фран,  Мерло, Сира и други червени сортове и Шардоне, Совиньон Блан от белите. Всички търсят нещо различно, нещо типично за дадената страна, а ако виното носи характера на региона,  нещата се случват бързо, защото вещите в тази професия бързо разпознават тероарните вина.

Новоселска гъмза

Сортът Новоселска Гъмза е първоначалната и оригинална Гъмза, за която се смята, че е засадена в района на Ново село през далечната 1711 г. И докато сортът Гъмза, отглеждан в централна северна България, е сравнително видоизменен от специалистите по винарство и лозарство, като от него се произвеждат по-плътни вина, то сортът Новоселска Гъмза се отличава с далеч по-голяма елегантност.

Гъмзите на винарска изба Боровица от серия Грейт Тероарс, се винифицират от стари лозови насаждения – 45/60 годишни, а тези от серия Боровица, от лозя в силата си -16/20 годишни.

Тук можете да разгледате всички вина на изба Боровица от сорта Гъмза:

Гъмза, Колекция Боровица

Гъмза (Грани), Great Terroirs

Гъмза (Блек Пак), Great Terroirs

Гъмза розе, Работен етикет