С код borovitza10 вземете 10% отстъпка за всеки 6 и повече бутилки, поръчани онлайн! (Отстъпката не се прилага заедно с други пакети и промоции.)
За месеца на виното, промоция от 15% на любими вина – тук

Букет от Боровица

Една от най-открояващите се тенденции във винения свят за последното десетилетие е завръщането към местните сортове. И ако за страни като Италия, Гърция или Португалия това означава да покажат още едно лице на сортовете, с които работят от десетилетия, то за страни като България това е по-скоро свързано с ровене из архивите – материални, стойностни, ценностни. Местните сортове в страната, макар и малко, заслужават да бъдат възродени и за щастие в последно време това се случва системно с помощта на посветени винари и лозари.

Заета дълги години да доказва колко подходящ е българският тероар за сортове като каберне совиньон, мерло или шардоне, България с леко неудобство, и все още неразбиране, се обръща към сортове, които са били заклеймявани като диви, некачествени и трудни за, които в най-добрия случай са считани за компромисни.

Интернационалната, а дори и все по-пробуждащата се локална публика обаче е благодарна на световната тенденция, защото така тя има шанса да излезе извън униформения вкус и да научи нещо повече за винопроизводството, а оттам и за собствената си идентичност.

Букет е смело име за винен сорт. Смело, защото е многозначно. От една страна с „букет“ се означава съвкупността на ароматите в носа на виното и тяхното развитие при отлежаването му. От друга – почти обратното: термин от домашното вино, който обозначава купажирането на няколко сорта в често неповторим и леко странен резултат.

Към това се добавя и третото значение – име на сорт, създаден през 50-те години на 20 век чрез кръстоска на сортовете мавруд и пино ноар. Най-късно тук става ясно, че смелостта е започнала много преди името. Как иначе може да се нарече идеята за кръстосване на два сорта с тънки ципи, високи киселини и трудни за обуздаване танини? Обикновено кръстоските целят по-лесното отглеждане или винифициране на сортове, които много харесваме, но не се поддават на идеята ни за добро вино. Ако съдим по резултатите – средно ранно зреене, студоустойчивост и сравнителна устойчивост на напукване – идеята е била сортът да се отглежда на по-студени терени. Букет има и достатъчно добро съдържание на захари, екстрактни и багрилни вещества, така че да се получат достатъчно оцветени и често високоалкохолни вина.

В България само малцина, сред които Едоардо Миролио, изба Тополово, Свищов се занимават с винифициране на букет, поради редица причини като намиране на посадъчен материал или недостатъчно познаване на сорта. Изба Боровица отдавна е открила качествата на сорта и вече може да се похвали със стари лозя и два етикета: червено структурирано вино от серията Great Terroirs и ароматно розе Блъш.